Kiinnostukseni Lush-tuotteisiin alkoi 8 vuotta sitten, kun sattumalta törmäsin Helsingin keskustassa sijaitsevaan, huumaavan tuoksuiseen kosmetiikkaliikkeeseen. Oli kuin olisin yhtäkkiä päässyt ällistyttävään herkkukauppaan, jollaista en ollut koskaan ennen nähnyt. Pinoittain valtavia, värikkäitä saippuatahkoja, shampookiekkoja, kylpypalloja ja kylpyöljypaloja, suihkugeelejä, kasvonaamioita, hierontapaloja ja vaikka mitä ja kaikki yhtenä ulos saakka tuoksuvana tuotemerenä.

Paljon pakkauksettomia kosmetiikkatuotteita

Lush myy suuren osa tuotteistaan pakkaamattomana, mistä liikkeen ulos saakka leijuva tuoksukin johtuu. Asematunnelin liikkeen löytää parhaiten tuoksun perusteella ja Lushin kauppa onkin tuoksultaan oikea ekoteko ympäristön huomioiden. Toinen Lush-liike on Mannerheimintiellä Wanhan lähellä, joten siellä tuoksu rajoittuu liikkeen sisätiloihin. Itse rakastan ihastuttavia tuoksuja, joten Lush-liikkeet ovat minulle kuin aromaterapiaa.

Kauppa oli alusta saakka normaaleihin kosmetiikkaliikkeisiin verrattuna niin erikoinen, että aikani asiaa pähkäiltyäni päätin, että helpointa oli aloittaa tuotteisiin tutustuminen saippuoista. Saippuat olivat niin houkuttelevia ja hyvän tuoksuisia, että jos kerran nämä olivat mainioita, niin mitä mahtaakaan paljastua seuraavalta ja sitä seuraavalta hyllyltä. Lushin myyjät ovat aina olleet todella mukavia ja he tuntevat erikoiset tuotteensa perusteellisesti, joten oman maun mukaiset tuotteet oli helppo löytää.

Tuotteiden määrä on kaikkinensa niin suuri, että aloitan Lush-esittelyt sekä reissu- että kotikäyttöön todella hyvin sopivista tuotteista, kiinteistä palashampoista eli shampookiekoista.

Lennolle mukaan?

Lentomatkailun pikkujättiläinen

Yksi jos toinenkin on varmaan huomannut, kuinka tiukat rajoitukset on laitettu lentomatkailijoiden nesteiden määrille. Kiinteiden shampoiden näppäryys on siinä, että niitä eivät koske nesterajoitukset millään tavalla sekä se, että ne eivät vuoda sen enempää käsimatkatavaroihin kuin ruumaan meneviinkään laukkuihin.

Veneilyyn, retkeilyyn ja reppureissuille nämä ovat myös erinomaisia, kunhan muistaa antaa shampoopalojen kuivua perusteellisesti käyttöjen välillä.

Shampoita voi ottaa mukaan vaikka useamman erilaisen, jolloin pesutehoa voi vaihdella tarpeen mukaan. Painoa kullakin shampookiekolla on vain 55 grammaa, joten tuote suojarasioineen kulkee helposti vaikka taskussa. Yhden shampoopalan arvioidaan riittävän noin 80 käyttökertaan eli kyseessä on suunnilleen kolmen normaalin shampoopullollisen pesumäärä. Palashampoo on myös muovijätteetön vaihtoehto.

Seuraavaksi esittelen noin tusinasta Lushin kiinteästä shampoosta eniten vuosien mittaan käyttämäni versiot siinä järjestyksessä, missä olen niihin tutustunut. Shampoota on todella helppo käyttää, hieraistaan vain märkiin hiuksiin ja pestään. Jokainen näistä vaahtoaa upeasti ja huuhtoutuu todella helposti ja nopeasti, joten käyttömukavuus on ihanteellinen. Kaikki nämä ovat sekä miehille että naisille sopivia tuoksunsa ja toimivuutensa puolesta.

Merihenkinen Seanik

Seanik

Seanik on todellinen monitoimi-ihme. Tällä raikkaan ja merellisen tuoksuisella shampoolla lähtee hiuksista vaikka minkälaiset tonnistot hiusten muotoilutuotteita ja muuta tahmaa ja samalla Seanik toimii erinomaisena syväpuhdistajana etenkin saunomisen yhteydessä sekä yleiskäytössä nopeasti rasvoittuvan päänahan raikastajana.

Oma ensikokemukseni Seanikista on seuraavanlainen. Olin käyttänyt koko ikäni nestemäisiä shampoita, kuten varmasti moni muukin. Useimmista niistä tuntuu omien kokemusteni perusteella jäävän päänahkaan ja hiusten tyveen jotain sellaista, minkä jäljiltä hiukset on pakko pestä heti seuraavana tai viimeistään sitä seuraavana päivänä.

Seanik alkoi heti ensimmäisestä pesusta lähtien irroittaa tätä tahmeutta ja viikon käytön eli neljän pesun jälkeen päänahka tuntui oudon syväpuhtaalta ja ilmavalta sekä ihanan raikkaalta ja vilpoiselta. Seanik-pesujen jatkuessa hiusteni putoilu meni tauolle lähes tyystin ja kuten normaalistikin tapahtuu, päänahkaan tuli uusia hentoja hiuksia, mutta tällä kertaa vanhat hiukset jäivät jumittamaan edelleen paikoilleen. Syksyllä aloitettua Seanikin käyttöä seuranneena kesänä olinkin ihmeessä, kun päälle osui kunnon superhelteet ja päässäni oli muhkea ”karvahattu”. No, se homma tasoittui sitten aikanaan, mutta käsitykseni Seanikin supervoimista jäi elävänä mieleeni.

Pieni mutta pippurinen

Tällä lähtee

Seanikilla on muitakin hämmästyttäviä ominaisuuksia. Kerran matkoilla ollessani olin juuri laittanut hotellin päivälliselle päälleni uuden valkoisen paitapuseron, kun reipas tarjoilijaneito tuli taputtelemaan ystävällisesti olkapäätäni. Sattui vain niin, että lautasten kuljettelun jäljiltä hänellä oli kädessään punajuurijäämiä, jotka näppärästi siirtyivät paitani hihaan. Hotellihuoneessa kokeilin sitten kaikki käteeni osuneet hotellin tarjoamat ja omat pesuaineeni, mutta tahra nökötti sitkeästi paikallaan eikä ollut lähdössä mihinkään. Sitten muistin ammeen reunalle jättämäni Seanikin ja – ihmeiden ihme – tahra lähti yhdessä hujauksessa ja paitapusero oli taas kuin uusi.

Tämän lisäksi Seanikilla on tullut pelastettua lukuisia kokkaamisen tai aterian aikana käytettyjä puseroita, joista esim. oliiviöljytahroja ei ole millään saanut pestyä pois suositellussa lämpötilassa. Muihin pelastettuihin tekstiileihin kuuluu myös tahriintunut valkoinen juhlapöytäliina sekä puolison talvilenkkihousut, joiden lahkeissa oli tiukassa istuvaa tiesuolapohjaista likaa. Myös maalitahrat on saatu pois käsistä kynsiharjalla ja Seanikilla. Kerrassaan hienosti tämä toimii myös meikkisienten ja -siveltimien pesussa. Lisäksi Seanik on toiminut reissukäytössä pyykin pesussa sekä tahmean aurinkovoidekerroksen poistamisessa iholta kasvoja myöten. Tämä otetaan meillä avuksi aina, kun mikään muu ei toimi.

Mistä moinen teho?

Kuulostaako siltä, että Seanik on jotenkin hurjan tuju shampoo? Yllättäen ei niinkään, vaan pesuteho tulee suolan, sitruunan ja pesevän ainesosan erittäin onnistuneesta yhdistelmästä. Hoitoaineen tämä ainakin pidempien hiusten latvoihin toki vaatii, mutta se lienee aika rutiininomaista muutenkin.

Katajainen Jumping Juniper

Jumping Juniper

Toinen Lush-palashampoosuosikkini on katajantuoksuinen Jumping Juniper, katajanmarjaöljyllä, laventelilla ja sitrusöljyillä terästetty, Seanikia hellävaraisempi shampoo. Jumping Juniper on aivan erityisen sopiva keveisiin pesuihin sekä talvisin, kun hiukset eivät rasvoitu erityisen paljon ja kun pakkasilma kuivattaa hiuksia.

Jumping Juniper puhdistaa päänahan ja hiukset hellävaraisesti ja hillitsee hiusten rasvoittumista niin paljon, että talvella voin itse harventaa hiusten pesuja jopa puoleen. Kylminä vuodenaikoina tämä on käytössäni oikeastaan lähes jatkuvasti ja jos tarvitsen tehokkaampaa pesua, käytän Seanikia ja Montalbanoa vaihdellen.

Sitruunainen Montalbano

Montalbano

Jokunen vuosi sitten Lush toi shampookiekkoihinsa lisää uutuuksia, jotta jokaiselle löytyisi mieluinen versio. Montalbano on kuin Seanikin sitrustuoksuinen, pirteä pikkuveli. Shampoo pesee hyvin ja tehokkaasti, mutta hiukan kevyemmin kuin Seanik. Käytänkin tätä raikasta tuotetta läpi vuoden joko Jumping Juniperin talvisena, hiukan pesevämpänä vaihtoehtona tai kesällä Seanikin miedompana kaverina.

Tämän shampoon erikoisuus on upea kiilto, jonka se tuo hiuksiin. Kiillon takana ovat sitruunaöljy ja sitruunamehu ja niiden vaikutuksen näkee hiusten kuivuttua mielestäni aivan selvästi. Montalbano on todella hyvä aloittelevalle palashampoon käyttäjälle, koska se todennäköisesti sopii lähes kenelle tahansa.

Limited Edition -tuote, Smugglers Soul

Smugglers Soul

Smugglers Soulin innoittajana on Lushin samanniminen parfyymi, jonka takana puolestaan on sarjakuvakirjankin muotoon tehty, Lushin raaka-aineiden sisäänostajien jännittävä matka santelipuuöljyn hankintaan liittyen.

Shampoon tuoksu on parfyymiesikuvansa mukaisesti santelipuinen, lämmin ja hiukan maskuliininen. Tämä shampoo on pesuteholtaan Montalbanon luokkaa ja jälkituntu hiuksissa on puhdas, ja kermaisen vaahdon ansiosta jopa varsin hoidettu.

Smugglers Soul lanseerattiin isänpäiväerikoisuudeksi jo kesällä, koska Iso-Britanniassa (Lushin kotimaassa) sekä äitien- että isänpäivä ovat paljon aiemmin kuin meillä, äitienpäivä maaliskuussa ja isänpäiväkin jo kesäkuussa. Näin ollen shampoo tuli meillekin reippaasti etuajassa. Jos tämä shampoo kiinnostaa, saatavuusaika on hyvin rajallinen.

Nämä ja kaikki muutkin Lushin kiinteät shampoot löytyvät tämän linkin takaa: https://www.lush.fi/category/141/kiinteat-shampoopalat

Alumiininen shampoopurkki menee vaikka taskuun

Rasia shampoopalalle

Shampoille on saatavana Lushilta näppärä rasia, johon shampoopala istuu jämptisti. Shampoopalarasian saa kaupan päälle, kun ostaa kaksi pyöreää shampoopalaa kerralla: https://www.lush.fi/product/141/shampoopalarasia

Saatavilla on myös hiukan suurempia versioita, kuten ovaalinmuotoinen hierontapalarasia (oma suosikkini) https://www.lush.fi/product/142/hierontapalarasia tai neliönmallinen vartalovoirasia https://www.lush.fi/product/144/vartalovoirasia

Rasia on kätevä, kompakti ja tyylikäs matkapakaasin asukas ja pieniä kolhuja saatuaan muuttuu vain sympaattisemmaksi, ihan kuten alumiininen matkalaukkukin.

Mikä on Lush?

Lush on Iso-Britanniassa 1995 perustettu käsintehtyä ja eläinkokeetonta tuorekosmetiikkaa valmistava yritys, jolla on 50 maassa myymälöitä yhteensä n. 1000 kpl. Alkuperäiset perustajat työskentelevät edelleen uusien tuotteiden ja innovaatioiden parissa, samoin kuin jo osa seuraavaa sukupolvea. Tuoksuja kehittävät pääasiassa isä Mark ja poika Simon Constantine, joten tuotteiden tuoksut ovat lähes aina unisex-tyyppisiä.

Lushilla on Suomessa tällä hetkellä kaksi liikettä, molemmat Helsingin ydinkeskustassa. Kannattaa käydä katsomassa, miten epätavallisia liikkeet ja monet tuotteet ovat ja miten eri tavalla kosmetiikka on niissä esillä.

Osa tuorekosmetiikasta tehdään Helsingissä

Osa tuotteista jopa tehdään paikan päällä käsityönä. Suomen toisessa myymälässä tehdään täällä myytävistä tuotteista mm. tuorekasvonaamiot ja osa tuoreputsareista, jotta kuljetus ei söisi joillakin tuoretuotteilla olevaa, varsin rajallista käyttöaikaa. Välillä liikkeessä pääsee itsekin testaamaan tuotteiden valmistusta ja jos aihe kiinnostaa, se kannattaa kokea!

 

© Teksti: Jaana Leppänen | Kuvat: Pauli Kinnunen | Tuotteet: Lush Finland Oy