Haagan Verhoilupalvelu on tunnettu korkeaa ammattitaitoa vaativien verhoiluprojektien toteuttajana. Yritys on verhoillut kalusteita niin Presidentinlinnaan kuin Eduskuntataloonkin. Tässä artikkelissa pääsemme seuraamaan harvinaisen Alvar Aalto -klassikon entisöintityötä. Työn kohteena on kuuluisa nojatuoli A38, jonka matalaselkänojainen malli tunnetaan lempinimellä ’Tankki’. Tämä nyt verhoiltava yksilö on huomattavasti harvinaisempi, korkealla selkänojalla ja ’korvilla’ varustettu malli. Projekti katsottiin niin mielenkiintoiseksi, että sekä Alvar Aalto -museo että Artek antoivat ystävällisesti artikkelin tekoa varten arvokasta apuaan taustatietojen ja vanhojen arkistokuvien muodossa.
Verhoilu on käsityötaidon alana monelle hiukan vieras. Verhoilu on hyvin harvoin vain sitä, että huonekalun päältä poistetaan vanha kangas ja laitetaan uusi tilalle. Käytännössä suurin osa verhoiltavista huonekaluista joudutaan purkamaan alkutekijöihinsä. Kaikki kankaat, täyteaineet, pehmusteet, jouset, ompeleet ja kiinnikkeet poistetaan ja sen jälkeen huonekalu rakennetaan kokonaan uudelleen käsityönä uusia materiaaleja käyttäen. Yleensä vain puuosat säilytetään, mutta nekin pääsääntöisesti kunnostetaan, niissä havaitut viat korjataan ja puu käsitellään joko entiselleen tai muuten huonekalun tyyliin tai aikakauteen sopivaksi. Käytännössä asiakas saa työn valmistuttua itselleen täysin uuden, kokonaan käsityönä valmistetun huonekalun, vaikka alkuperäinen ehkä olikin tehdastekoinen.
Haagan Verhoilupalvelu
Haagan Verhoilupalvelu on vuonna 1965 aloittanut, käsityöperinteitä vaaliva yritys. Yrityksen perustaja Toimi Matilainen jäi eläkkeelle vuonna 1984 ja hänen poikansa, verhoilijamestari Keijo Matilainen siirtyi sen myötä liikkeen johtoon ja on jatkanut isänsä jalanjäljissä siitä lähtien. Nykyisin ei enää ole ihan tavallista, että käsityöammatti yleensä edes siirtyy isältä pojalle, mutta tässä tapauksessa sukupolvenvaihdos toteutui onnistuneesti.
Tätä työtä ei voi juurikaan oppia kirjoista vaan tärkeintä on saada oppi käytännössä, isältä pojalle, vuosien ja vuosikymmenten kokemuksen siirtyessä eteenpäin. Haagan Verhoilupalvelu muutti vuonna 2010 Haagasta naapurikaupunginosaan Konalaan isompiin tiloihin. Nykyisen toimitilan suuret ikkunapinnat ja valoisuus ovat hyödyksi tarkassa käsityössä.
Haagan Verhoilupalvelu on vuosien saatossa tullut tunnetuksi erittäin korkeasta laadustaan ja vaativien projektien toteutuksesta. Yritys on kunnostanut huonekaluja muun muassa viimeisimmän Presidentinlinnan täysremontin yhteydessä. Yhtenä monista kohteista heidän verhoiltavanaan oli kuuluisa Sinisen salin kalusto.
Eduskuntataloon Haagan Verhoilupalvelu on vuosien saatossa kunnostanut ja verhoillut suuren määrän historian siipien havinaa huokuvia huonekaluja.
Uusin kokonaan valmis projekti oli kunnostaa ja verhoilla laaja kattaus huonekaluja Helsingin yliopistolle vuonna 2023.
Viimeisimpänä projektina kevään 2024 aikana tehdään kunnostus- ja verhoilutöitä osaan Kultarannan huonekaluista.
Muutamia mallikuvia Haagan verhoilupalvelun muista töistä näet täältä: https://www.haaganverhoilupalvelu.fi/galleria-
Linnan kalusteista lempihuonekaluihin
Edellä mainitun tyyppisten kohteiden lisäksi Haagan Verhoilupalvelu tekee huonekalujen kunnostuksia myös yrityksille ja yksityishenkilöille. Moni huonekalu voi olla ihmiselle tärkeä perheen tai suvun historian vuoksi ja usein takana on myös tunnesyitä. Jos yksittäinen kaluste tai kokonainen huonekaluryhmä on jotain, minkä perhe tai perheen historiaa vaaliva ihminen haluaa säilyttää itselleen ja tuleville sukupolville, uudelleenverhoiluttaminen antaa huonekalulle paljon lisäaikaa. Laadukkaan ja nimekkään huonekalun arvo saattaa nousta vuosikymmenten mittaan paljonkin, joten hyvä huolenpito usein palkitaan.
Erikoinen A38-nojatuoli
Odotimme pitkään Haagan Verhoilupalvelun omistajan Keijo Matilaisen kanssa sopivaa projektia seurattavaksemme ja esiteltäväksemme. Työn pitäisi herättää yleistä mielenkiintoa ja sen tulisi olla vaativa, silti kuitenkin kohtuullisessa ajassa valmistuva.

Sitten kohdalle osui Tankki-nojatuoli. Alkuperäinen matalalla selkänojalla varustettu tuoli on jo sekin arvokas, mutta nyt kävi vieläkin parempi tuuri, sillä työn alle sattui todellinen harvinaisuus. Verhoiltavaksi saapunut nojatuoli on tunnetumman pikkusisarensa, suurina erinä valmistetun ’Tankki’-nojatuolin korkeaselkäinen ja ’korvilla’ varustettu versio.
Tämä Artekissa tuotenumerokseen A38 saanut laiskanlinna oli tuotannossa koko 1940-luvun ajan, jolloin sitä vietiin runsaasti etenkin Iso-Britanniaan. Muotissa taivutettu koivupuinen jalka-käsinoja on kummassakin tuolimallissa samanlainen. Nyt pääsemme seuraamaan tuolin palauttamista entiseen loistoonsa.
Tähän työhön käytettiin Artekin alkuperäistä, upeaa Zebra-kangasta. Kyseinen kangas on kuulunut Artekin suosituimpiin verhoilukankaisiin vuosikymmeniä ja mikä parasta, sitä on edelleen saatavilla.

Lähtötilanne
Tämän yksittäisen tuolin historia on osittain tuntematon, mutta koska tuolia valmistettiin 40-luvulla, tuolilla lienee ikää n. 70 vuotta.
On varsinainen kulttuuriteko, että tuolin omistaja halusi kunnostuttaa tämän Suomen huonekaluhistoriaan kuuluvan, Alvar Aallon suunnitteleman tuoliharvinaisuuden. Samalla hän lisäsi sekä huonekalun käytettävyyttä että sen arvoa.
Vanhuus ei tule tuolillekaan yksin, joten hiukan tohtoroinnin tarpeessa se jo olikin. Joku on joskus historian hämärissä maalannut alkuperäiset koivupuiset jalka-käsinojat valkoisiksi ja kunnostettavaksi tullessaan maalipinta oli lohkeillut siinä määrin, että alkuperäinen puupinta oli paikoitellen näkyvissä. Myös kangasverhoilu oli ajan hampaan purema ja jousitus muhkurainen, joten tuoli oli epäilemättä varsin epämukava.
Työ alkaa tuolin purkamisella
Purkutyön ensimmäinen askel oli poistaa tuolin jalka-käsinojat ja lähettää ne kunnostettavaksi. Sen jälkeen verhoilukangas poistettiin (kuva yllä vasemmalla) ja purkutyötä jatkettiin. Havaittiin, että sekä täytteet ja pehmusteet että myös joustimet (yllä oikealla) olivat mennyttä ja ne purettiin pois.
Lopulta jäljelle jäi pelkkä istuinkehikko (kuva yllä vasemmalla), joka on kuitenkin aikoinaan laadukkaasti tehty ja joka osoittautui edelleen kohtuullisen hyväkuntoiseksi.
Edellä mainitut toimenpiteet tehtiin myöhemmin myös selkänojalle. Lisäksi korvakkeista poistettiin kangas, täytteet ja pehmusteet.
Puutapeilla kiinnitetyt jalat irrotettiin (kuva oikealla) ja lähetettiin puusepälle maalinpoistoon, hiottavaksi ja lakattavaksi.

Yleiskunnon tarkistus
Kun tuoli oli auki, tarkistettiin rungon yleiskunto ja huomattiin, että se vaati vahvistuksia.
Nämä toimenpiteet kannattaa ilman muuta tehdä tässä samassa yhteydessä ja tällaiset työt Haagan Verhoilupalvelu tekee itse. Käsityöammatissa on hallittava melkoisesti työvaiheita myös itse verhoilun ulkopuolelta.
Osa rungon liimauksista oli kuivunut, eivätkä ne näin ollen olleet enää kestäviä, niinpä liimauksia uusittiin kaikkialta, missä tarvetta oli.
Oheisessa kuvassa tuoli on liimapuristimissa uutta liimaa kuivateltaessa.

Pieni historiakatsaus
Liiman kuivuessa meillä onkin hieman aikaa tutustua kohdetuolimme tarinaan Alvar Aalto -museon toimittamien tietojen ja kuvien avustuksella.
Arkkitehti Alvar Aalto omaksui modernistien hengen mukaiset suunnitteluperiaatteet jo 1920-luvun lopulla. Hieman myöhemmin hänen piirustuspöydällään syntyi suuri joukko huonekaluja, jotka soveltuivat myös teolliseen sarjatuotantoon. Puun taivuttaminen kiehtoi Alvaria ja hän jatkoi kokeiluja huonekalusuunnittelun parissa.
Turkulaisesta huonekalutehtailijasta, puuseppämestari Otto Korhosesta Aalto löysi tarvittavan yhteistyökumppanin, jolla oli kaikki se puualan tieto, taito ja kokemus, mikä Aallolta itseltään puuttui.
Yhteistyön tuloksena laminoidulla vanerilla ja muotissa taivutetuilla joustavilla puisilla jalka-käsinojarakenteilla, ”kehillä ja jousilla” tehdyt kokeilut johtivat usean, ajattomaksi osoittautuneen huonekalutyypin syntymiseen. Tämän luomisprosessin tuloksena syntyi myös nyt työn kohteena oleva nojatuoli.

Aalto-huonekalut loivat myös perustan modernin muotoilun myynti- ja markkinointiorganisaatioksi vuonna 1935 syntyneen Artekin tuotevalikoimalle. Liikkeen yhteydessä toimi piirustustoimisto, jossa suunniteltiin sisustuksia ja piirrettiin huonekaluja sekä yksityisiin että julkisiin tiloihin.
Moderniin sisustukseen eivät enää kuuluneet raskaat jalopuiset kalustot, vaan kodin viihtyisyys luotiin yksittäisillä, keskenään yhteen sopivilla huonekaluilla. Aallon linjakkaat huonekalut palvelivat tätä tarkoitusta mainiosti. Näitä kalusteita oli helppo yhdistellä joustavasti ja sisustus oli muunneltavissa esim. perheen kasvaessa.
Lisää tietoa Alvar Aalto -museosta: www.alvaraalto.fi
Jousituksen uusiminen
Liima ehti mukavasti kuivua historiikkimme aikana ja nyt pääsemme jälleen seuraamaan tuolin muodonmuutosta Keijon pätevässä käsittelyssä.
Jousitus on keskeisessä asemassa istumisen mukavuutta ajatellen, joten vanhat, ryhdittömät joustimet vaihdettiin uusiin. Uutuuttaan kiiltelevät joustimet on kiinnitetty tukevasti istuimen pohjaan ja sidottu tiukaksi ryhmäksi puuvillanaruilla. Koko tuolin entisöinnissä on ajatuksena käyttää perinteisiä työtapoja ja mahdollisimman alkuperäisiä menetelmiä, joten mitään muovinarun tapaistakaan tuolin uumeniin ei tietenkään laiteta.
Juuri joustimien sidonta antaa istuimelle sen oikean muodon ja ryhdin ja tässä vaaditaan taitoa ja hyvää hahmotuskykyä. Koko ajan on pidettävä mielessä, että kohteena on arvokas huonekalu ja maltti on tässä työssä valttia, hosua ei voi.
Tämän jälkeen selkänoja saa saman käsittelyn.
Perustus eli grundi
Verhoilu ei ala vielä tästäkään, vaan tuoli vaatii sitä ennen lisää työvaiheita.
Seuraavaksi juuttikangas kiinnitetään joustimiin tiukoilla ompeleilla. Tämän jälkeen tulee kerros haapalastuja, joita ainelangat pitävät paikoillaan. Seuraavaksi haapalastujen päälle tulee uusi juuttikangas, johon tehdään ommellut läpivedot joustimia suojaavaan juuttikangaskerrokseen saakka.
Jotta tuolin selkänojan yläosan muotoilusta tulee selkeä, selkänojan yläreunaan ommellaan jyrkkäreunainen kanttaus. Tämän tarkoituksena on estää selkänojan liiallinen pyöristyminen pehmustus- ja verhoiluvaiheessa. Sama tehdään myös istuinosalle, jotta istuimen muoto pysyy ryhdikkäänä.
Korvat
Oheisessa kuvassa ”korvien” lautarakenne on vielä nähtävissä. Raot lautojen välissä kertovat, että nyt on talvi ja ilma on hyvin kuivaa. Puu vetäytyy kasaan kuivalla ilmalla, kesän kosteammassa ilmassa puu taas turpoaa ja välit antavat puulle sen tarvitseman laajenemistilan.
Tällainen rakenne lisää kestävyyttä, koska puu ei pääse murtumaan turvotessaan eli harvalta näyttävä rakenne kertoo oivaltavasta ajatustyöstä tuolin suunnitteluvaiheessa. Rakenne jää tietenkin verhoilun alle ja käyttäjä voi kaikessa rauhassa nauttia ilman kosteuspitoisuuden vaihteluihin sopeutuvasta huonekalusta.
Pehmusteet
Grundin päälle tulevat seuraavaksi varsinaiset pintapehmusteet. Pehmusteilla tuoli saa sekä lopullisen muotonsa että napakkuutta parhaan istumismukavuuden takaamiseksi.

Verhoilu
Vasta nyt viimeinkin on pintaverhoilun vuoro eli sen, millaiseksi moni verhoilutyön varmaankin kuvittelee. Harva tulee ajatelleeksi, kuinka paljon vaivaa ja työtä on vaadittu, että päästään tähän työvaiheeseen.
Kuten jo aiemmin mainittiin, tuoli entistetään perinteisiä menetelmiä kunnioittaen. Niinpä oli melkeinpä itsestään selvää, että tilaaja halusi pintaverhoiluun käytettävän Artekin aitoa Zebra-kangasta.
Kankaasta Artekilta saamaamme taustatietoa:
Zebra-kangas on klassikko, jonka tarina alkoi Aino Aallon löydettyä sen matkallaan ilmeisimmin Wohnbedarf-tavaratalosta Zürichistä.
Kangasta käytettiin Artekin sisustuksissa jo 1930-luvulla, ja se liitetään useimmiten kuuluisaan 400 nojatuoliin eli Tankkiin. Aina 30-luvulta lähtien korkealaatuinen Jacquard-kudottu Zebra-kangas on kuulunut Artekin kangasvalikoimaan.

Kangas asetellaan kuvioinnin mukaan
Zebra on kuvion suhteen vaativa kangas, mutta sekin on mahdollista saada näyttämään tasapainoiselta, kunhan kuvioinnin malttaa sovittaa tarkasti.
Verhoilukankaan kappaleet mitoitetaan, leikataan ja sovitetaan kohdalleen tuolin päälle sekä eteen, taakse että sivuille aseteltuna leikkuu- ja ompeluvarat huomioiden.
Kun kankaan kuviot istuvat hyvin, lopullinen asettelu varmistetaan suurilla nuppineuloilla.
Tämän jälkeen varsinainen ompelu suoritetaan käsityönä käyrällä neulalla piilo-ompeleella ja se tehdään suoraan huonekaluun. Näin tukevan kankaan käsinompelu kysyy vahvoja ranteita ja sormia ja vie tuntuvasti aikaa. Jäljestä tulee huoliteltua ja käytännössä silmälle näkymätöntä.
Lopputuloksena on tuoli, jossa kankaan kuviot muodostavat tarkkaan harkitun kokonaisuuden sekä istuimessa, selkänojassa, tuolin takana että tuolin sivuilla.

Jalka-käsinojat kiinnitetään
Jalka-käsinojat ovat palanneet takaisin puusepän käsittelystä.
Valkoinen maali on poistettu ja aito koivun väri on hiottu esiin. Puuosat on tämän jälkeen lakattu alkuperäiseen asuunsa.
Loppusilauksena jalka-käsinojat kiinnitetään tuoliin puutapeilla liiman vahvistuksella ja näin koko laiskanlinna on valmis kaikessa historiallisessa komeudessaan!
Kuvia valmiista, vasta verhoillusta tuolista



Tämä kuvakulma kertonee, miksi tuoli on saanut lempinimen ’Tankki’.
Aarteenmetsästykseen
Meillä jokaisella voi olla kellarissa, ullakolla tai autotallissa huonekaluaarre, jota emme aarteeksi tunnista. Kannattaa näyttää kuvaa huonekalusta jollekin asiantuntijalle ja miettiä voisiko nuutuneen huonekalun palauttaa entiseen loistoonsa, sillä se on useimmiten mahdollista. Kannattaa huomioida, että verhoilutyön ohessa huonekalulle tehdään tarvittaessa myös töitä, joita asiakas ei päällepäin näe.
Vaikka mikään käsityö ei ole ilmaista, hinta jakautuu mahdollisesti kymmenille vuosille ja itse huonekalun käyttöarvo ja usein myös rahallinen arvo nousee välittömästi. Tässäkin tapauksessa kotiin saatiin kansainvälistä arvostusta nauttivaa muotoilua edustava arvohuonekalu, joka on nyt timanttisessa kunnossa. Kyseinen huonekalu on harvinainen, eikä näin vanhoja tule mistään lisää. Kaiken tämän lisäksi tuoli on vielä mainio siinä tarkoituksessa, johon se on tarkoitettu eli se on myös laiskanlinna vailla vertaa.
Kun huonekalusi tai kokonainen kalustosi on laadukkaan kunnostuksen tarpeessa, käänny Haagan Verhoilupalvelun puoleen.
Yhteystiedot:
Haagan Verhoilupalvelu
Keijo Matilainen
Puhelin: 0400 306 316
Sähköposti: keijo@haaganverhoilupalvelu.fi
www.haaganverhoilupalvelu.fi
Kiitokset:
Kiitämme lämpimästi Haagan Verhoilupalvelua kärsivällisyydestä kuvausten ja jatkuvien kysymysten tulvassa. Jatkakaa hyvää työtä!
Suuret kiitokset myös Alvar Aalto -museolle ja Artekille arvokkaasta avusta. On hienoa, että kulttuuriperintömme vaalimisesta huolehtivat ammattimaiset tahot, jotka tarjoavat tietojaan ja kuva-arkistojaan jaettavaksi suurelle yleisölle. Jatkakaa hyvää työtä!
© Kaikki valokuvat, ellei toisin ole mainittu: Pauli Kinnunen. Tekstit Pauli Kinnunen ja Jaana Leppänen